Okurka je jednou z nejoblíbenějších a osvěžujících potravin na světě a je často používanou přísadou do různých kosmetických a kosmetických produktů. Okurka, běžně považovaná za zeleninu, je ve skutečnosti ovoce. Zatímco okurky se dnes používají v různých pokrmech, pravidelné pití okurkové šťávy prospívá a zlepšuje vaše celkové zdraví. Vysoce výživná a bohatá na vodu, okurková šťáva zvyšuje úroveň hydratace a je perfektním nápojem pro horká a upocená léta. V tomto článku se podíváme na různé výhody okurkové šťávy, její nutriční profil a potenciální vedlejší účinky.
Okurková šťáva pod lupou
Co je to?
Šťáva z okurek, která se extrahuje lisováním nebo lisováním ovoce.
Jaké jsou jeho výhody?
Napomáhá hubnutí, snižuje hladinu cukru v krvi, zpomaluje degeneraci očí a posiluje imunitní systém.
Kdo ji může používat?
Obecně považováno za bezpečné pro konzumaci.
Jak často?
Denně spolu se snídaní nebo po ranním cvičení.
Upozornění
Ti, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají zažívací potíže, by se jim měli vyhnout. Někteří jedinci na něj mohou být i alergičtí.
Okurka (Cucumis Sativus.) je součástí čeledi Cucurbitaceae, která zahrnuje také ovoce, jako je tykev, melouny a dýně. Okurka, původem z Indie, se používá jako zdroj osvěžujících potravin po tisíce let. Vzhledem k tomu, že je okurková šťáva bohatá na různé živiny a léčivé vlastnosti, je ideálním nápojem pro posílení imunitního systému a zlepšení zdraví pokožky. Díky své jemně osvěžující chuti je okurka všestranným ovocem používaným v kuchyních po celém světě. Dnes se okurka používá do salátů, dipů, polévek, omáček a dokonce i jako osvěžující nápoj na váš lázeňský den!
Zdravotní přínosy
- Může pomoci při hubnutí
Vzhledem k tomu, že okurky mají přirozeně nízký obsah kalorií, pití okurkové šťávy je také nízkokalorické. Proto můžete konzumovat okurkovou šťávu, aniž byste přemýšleli o přidání těchto extra kalorií na rozdíl od jiných kalorických nápojů, jako jsou nealkoholické nápoje a ovocné šťávy. Studie naznačují, že konzumace ovoce s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vody, jako jsou okurky, je spojena s významným snížením hmotnosti.
- Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi
Okurka může hrát zásadní roli při snižování hladiny cukru v krvi a kontrole cukrovky, pokud se jí střídmě a jako součást zdravé a vyvážené stravy. Přehled z roku 2015 naznačuje, že cucurbitaciny, rostlinné sloučeniny, které dodávají okurkám mírně hořkou chuť, mohou pomoci zlepšit působení inzulínu. Jiné studie také naznačují, že okurka může být účinná při snižování oxidačního stresu a hladiny cukru v krvi a může chránit před komplikacemi souvisejícími s cukrovkou.
- Může chránit zrak
Okurka obsahuje vysokou koncentraci vitamínu A, který je spojován s ochranou vašeho zraku a zpomalením zrakové degenerace . Byla provedena studie, která zkoumala účinek okurky na krysy Sprague-Dawley s šedým zákalem. Vědci pozorovali výrazné zpoždění tvorby šedého zákalu během 4 týdnů, což naznačuje, že okurky mohou mít vlastnosti proti šedému zákalu.
- Může pomoci v boji proti rakovině
Hořce chutnající cucurbitacin může mít protirakovinné vlastnosti. Podle přehledu z roku 2015 může cucurbitacin inhibovat růst a vývoj několika rakovinných buněk, protože snižuje oxidační stres a posiluje váš imunitní systém. Jiné studie také naznačují, že okurka může být důležitá při snižování reprodukce a množení rakovinných buněk, díky čemuž je šťáva z okurek zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.
- Může pomoci při trávení
Konzumace okurkové šťávy může pomoci regulovat pohyby střev. Dehydratace a snížený příjem vody byly spojeny s problémy se zažíváním a zácpou. Okurková šťáva s vysokým obsahem vody a vlákniny může zabránit zácpě a zlepšit pohyb střev. Okurka má také vysoký obsah pektinu, rozpustné vlákniny spojené s urychlením střevních pohybů a zlepšením trávicího zdraví.
- Může pomoci řídit hladinu cholesterolu
Vysoký obsah vlákniny obsažený v okurce může pomoci regulovat hladinu cholesterolu a předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Byla provedena studie, která sledovala účinek orální konzumace okurky na profil sérových lipidů a jaterní enzymy u mladých zdravých studentů. Po 21 dnech vědci pozorovali výrazný pokles hladiny celkového cholesterolu.
Zatímco současný výzkum se omezuje na studie ve zkumavkách a na zvířatech, je zapotřebí více studií, aby se zjistilo, jak prospívá okurková šťáva lidskému zdraví.